Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Καλοκαίρι Vs Χειμώνα: Εσείς τι λέτε;;

       Εν μέσω καλοκαιριού και μετά από ένα τριήμερο διακοπών λέω να γίνω λίγο… κακιά, να κατηγορήσω τη ζέστη και το καλοκαίρι και να υπερασπιστώ το κρύο και τον χειμώνα, ως γνήσιο άλλωστε παιδί του χειμώνα. Ναι, είναι αλήθεια, προτιμώ χίλιες φορές τον χειμώνα από το καλοκαίρι! Και θα σας εξηγήσω και γιατί. 
            Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να κάθεσαι δίπλα στο αναμμένο τζάκι και να πίνεις ζεστή σοκολάτα. Όχι, ούτε το να κάθεσαι στην παραλία με την θάλασσα να σου βρέχει τα πόδια και να πίνεις  παγωμένη γρανίτα.
            Γιατί είναι πολύ γλυκά μελαγχολικό, πολύ ρομαντικό να είσαι μέσα στο σπίτι, να βλέπεις από το παράθυρο την βροχή/το χιόνι/το μουντό τοπίο και να ακούς μουσική.
            Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία γιορτή του χρόνου.
            Γιατί τι πιο ωραίο από το να γυρνάς σε ένα ζεστό σπίτι μετά από μια παγωμένη μέρα έξω;
            Γιατί το χουζούρεμα θέλει πάπλωμα και όχι σεντόνι.
            Γιατί το χουχούλιασμα θέλει πιζαμούλες, κουβερτούλα, ζεστό ρόφημα και ζεστό σπίτι.
            Εντάξει, θα σας πω και μερικά θετικά του καλοκαιριού για να μην παραπονιέστε. Τα παγωτά. Αλλά πλέον, τα τρώμε και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα.
            Ναι, τώρα που το σκέφτομαι είναι ωραία να είσαι στην παραλία, να πίνεις κάτι παγωμένο και να βουτάς στη θάλασσα μόλις ιδρώνεις.
            Αλλά πείτε μου κάτι, γίνεται να είσαι όόόλη μέρα και όόόλη νύχτα στην θάλασσα για όόόλο το καλοκαίρι; Όταν δεν είσαι στη θάλασσα τι κάνεις; Θα μου πείτε, μπαίνεις κάτω από την βρύση. Και θα σας ρωτήσω, για πόσο και κάθε πότε; Κάθε ένα λεπτό; Υπάρχει και η επιλογή του κλιματιστικού ή του ανεμιστήρα, έτσι; Ναι, και μετά αρχίζουν οι γιαγιάδες, οι μαμάδες και οι θείες να γκρινιάζουν: «Μην κάθεσαι μπροστά από το κλιματιστικό/ανεμιστήρα, θα πάθεις ψύξη! Μην το βάζεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, θα κρυώσεις!» Μα αν δεν χαμηλώσω τη θερμοκρασία και δεν κάτσω από μπροστά να με φυσάει ο δροσερός αέρας, πώς θα δροσιστώ;;;» Και ναι, έχουν δίκιο. Το κλιματιστικό προκαλεί κρυολογήματα και μύτες που τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στη ζέστη! Δεν είναι φρικτό; Πείτε μου τι από όλα αυτά προκαλεί ένα αναμμένο καλοριφέρ ή ένα αναμμένο τζάκι! Ποιος αρρώστησε από το καλοριφέρ; Ποια μαμά έκανε παρατήρηση του τύπου «Μην κάθεσαι μπροστά από το τζάκι θα ζεσταθείς!»;
            Λοιπόν, το βασικό μου επιχείρημα στο γιατί προτιμώ το χειμώνα από το καλοκαίρι είναι το εξής: Το κρύο αντιμετωπίζεται. (Βάζεις φανελάκι, τρεις μπλούζες, ζακέτα, σακάκι, παλτό, γάντια, κασκόλ και σκούφο, ντύνεσαι σαν κρεμμύδι αλλά δεν κρυώνεις). Τη ζέστη πώς την αντιμετωπίζεις, όταν φοράς το μαγιό και συνεχίζεις να ιδρώνεις;;;
            Δεν θέλω να σας χαλάσω το καλοκαίρι, κάθε άλλο! Θέλω, εσείς τουλάχιστον που μπορείτε να το ευχαριστηθείτε, να το κάνετε!!! Απολαύστε τον ενάμιση μήνα καλοκαιριού που απομένει!! Να περνάτε καλά!!! 



Τσιακίρη Ειρήνη
16/7/2012

5 σχόλια:

  1. Διαφωνώ κάθετα.
    Καλοκαίρι με χίλια!
    Μακάρι να ήταν όλον τον χρόνο!
    Ακούω από πολλούς γύρω μου,νοσταλγούν και ανυπομονούν να έρθει ο πολυπόθητος χειμώνας τους..μα τι έχουν πάθει!
    Εγώ είμαι γνήσιο τέκνο του θέρους,γεννημένος στις αρχές Ιουλίου και μέγας υποστηρισκτής της εποχής!
    Τον χειμώνα τον μισώ
    Όχι πολλές ευκαιρίες για εξόδους,κλείσιμο μέσα,είναι καταθλιπτικός,σκοτεινος,κρύα,ο οργανισμός αδυνατίζει και αρρωσταίνει,τουλάχιστον αυτό εκ προσωπικού..δεν αρρωσταίνω βαριά συχνά αλλά όταν συμβαίνει αυτό είναι πάντα χειμώνας!
    Τι έλεγα; συνεχίζω..μουντός καιρός κλπ..χάλια ..τον μισώ!
    Το καλοκαίρι το λατρεύω!
    Χίλιες φορές ζέστη,καύσωνες,να ιδρώνω ασταμάτητα,να κάνω μπάνια,ευκαιρίες και κίνητρα για εξόδους,για εξωστρέφεια,ατελείωτες βόλτες,καλοκαιρινά ρούχα..είναι γαμάτη εποχή.
    Και παραφράζοντας τα λόγια ενός ''χειμωνικού'' θα πω το εξής ..αν ήταν δυνατόν κάθε χρόνο,θα έφευγα Οκτώβριο για Αυστραλία και θα ξαναγύριζα πάλι εδώ τον Μάιο!
    Χα χα ..ποιος τους είπε να βάλουν ερκοντίσιον! οπότε βλέπετε! ένα τεχνητό κατασκεύασμα τους τα προκάλεσε αυτά και όχι η ζέστη!
    Τον χειμώνα με τα κρύα και με τις εναλλαγές κρύου ζέστης..αρρωσταίνεις....το καλοκαίρι συνηθίζεις σε μία στάνταρ πάνω κάτω ,θερμοκρασία ..συνηθίζει ο οργανισμός..
    Εν τέλει ..το συμπέρασμα μας [μου] είναι καλοκαίρι και καύσωνας δαγκωτό!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, μόλις σήμερα είδα το σχόλιο σας-κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ομολογώ ότι έχετε επιχειρήματα, ωστόσο δεν πείθομαι! Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βεβαίως βεβαίως! Μεταξύ μας, σας ζηλεύω λιγάκι, θα χρειαζόμουν λίγη από την αντοχή σας στη ζέστη! Όπως και να 'χει, ευχαριστώ για το σχόλιο και...Καλό Χειμώνα!

      Διαγραφή
    3. Τι σχέση έχει φίλε η εποχή που γεννιέται κανείς με την αγαπημένη του εποχή; Αν ήταν έτσι τότε εγώ που είμαι γεννημένος Σεπτέμβρη θα έπρεπε να λατρεύω το φθινόπωρο απεναντίας είμαι γεννημένος για Άνοιξη. Εννοείται ότι απεχθάνομαι το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι μου αρέσει πάρα πολύ η Άνοιξη. Δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος (τεράστια κουβέντα αλλά δεν είναι της ώρας να αναλυθεί εδώ) αλλά η όλη κατάνυξη της Σαρακοστής,της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα με συναρπάζει και με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αντίθετα τα Χριστούγεννα μου φέρνουν μελαγχολία όπως και το φθινόπωρο γενικά δεν το πολυσυμπαθώ (αν και θερμοκρασιακά είναι καλό Σεπτέμβρη και Οκτώβρη συνήθως - Νοέμβρη γίνεται βαρύς ο καιρός αρχίζουν τα κρύα, οι βροχές είναι καθημερινό φαινόμενο κλπ). Η Πρωτοχρονιά μου αρέσει πολύ παρόλο που είναι μέσα στο καταχείμωνο διότι συμβολίζει το νέο ξεκίνημα. Είναι από τις πιο όμορφες μέρες του έτους. Αυτά που λέω σε πολλούς φαίνονται αντιφατικά το ξέρω.

      Διαγραφή
  2. Ανοιξη η χρυσή τομή! Ούτε κρύο, ούτε ζέστη ευχάριστος καιρος για βόλτες και θερμοκρασίες πολύ καλές για το σώμα! Ίσως και το φθινόπωρο να είναι καλό θερμοκρασιακά (αν και κανονικά το φθινόπωρο είναι ψυχρότερο της άνοιξης ενώ έχει πολλές βροχές και συννεφιές, την Άνοιξη μόνο καταιγίδες έχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή