Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Η αναγέννηση ενός έθνους

       Στο τρίτο κείμενο του… αφιερώματος μου στις αγαπημένες μου ελληνικές σειρές θα σας μιλήσω για μια σειρά που ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται και που ακόμα κι εγώ εντελώς τυχαία ανακάλυψα. Η σειρά με τον τίτλο «Η αναγέννηση ενός έθνους» προβλήθηκε στην τηλεόραση της ΝΕΤ την τηλεοπτική σεζόν 1990-1991. 
          Πριν από περίπου 100 χρόνια, η Ελλάδα βουλιάζει, ως μια χώρα πολιτικά και κομματικά σαπισμένη αφού τα πολιτικά πρόσωπα  τίποτα άλλο δεν σκέφτονται εκτός από την τσέπη τους και δεν χάνουν ευκαιρία να δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες περνάνε στη λήθη μόλις αυτοί έρθουν στην εξουσία-σας θυμίζει κάτι;
          Στην Αθήνα αυτής της περιόδου, αξιωματικοί που πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα-αγώνα που τα υψηλά πρόσωπα θεώρησαν μάταιο γιατί  «το Μακεδονικό Ζήτημα δεν λύνεται με τις παλικαροσύνες γενναίων αξιωματικών αλλά με την φρόνηση εμπείρων διπλωματών στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων»-, αναλαμβάνουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, παράλληλα με τις εξελίξεις στην Κρήτη και να ζητήσουν, με ειρηνικό, αρχικά, τρόπο την απομάκρυνση του πρίγκιπα από την αρχηγία του στρατού και πλήθος άλλων αιτημάτων. Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», που θα κάνει την επανάσταση στου Γουδή λίγο αργότερα, είναι γεγονός.
          Και ενώ  οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, εμείς παρακολουθούμε τον έρωτα του ανθυπολοχαγού Μάνου Χτενιάδη(Γιώργος Κωνσταντής) και της κόρης ενός μεγαλοπολιτικού, Σοφίας Μαυρογιώργη (Λίλιαν Δημητρακοπούλου). Έναν έρωτα πολύ διαφορετικό από τα σημερινά δεδομένα όπου και οι δύο συναντιούνται τυχαία, σκηνοθετούν τυχαίες εμφανίσεις, μιλούν στον πληθυντικό και γνωρίζουν πόσο δύσκολο θα είναι να μείνουν μαζί, εκείνος, ένας φτωχός αξιωματικός από την Κρήτη, γιος ενός απλού παπά και εκείνη, γόνος πλούσιας αθηναϊκής οικογένειας, κόρη ενός μεγαλοπολιτικού. Οι αντιδράσεις των οικογενειών τους θα είναι άμεσες αλλά θα έχουν και βοήθεια από τα ξαδέρφια της Σοφίας που τους γνωρίζουν μεταξύ τους, την μοδίστρα που στο σπίτι της νοικιάζει δωμάτιο ο Μάνος και μερικών απαγωγέων, που στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν χρήματα από τον Μαυρογιώργη, φέρνουν κοντά το ζευγάρι.
          Η Σοφία ωριμάζει μέσα από αυτήν την σχέση. Παύει να δείχνει ενδιαφέρον μόνο για χορούς και κοσμικότητες, ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Μακεδονία και την Κρήτη και τελικά βρίσκει τη δύναμη να αρνηθεί τον γάμο που της ετοιμάζει ο πατέρας της με έναν άντρα σαράντα χρόνια μεγαλύτερο της και να ακολουθήσει αυτόν που αγαπάει, όποιο και αν είναι το κόστος.
          Η ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, τόσο αθώας και τόσο σαπισμένης ταυτόχρονα, η αύρα μιας άλλης εποχής, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν οι πατεράδες θεωρούσαν ότι οι κόρες τους δεν είχαν καμία άποψη για τον σύζυγο τους και όταν τα φορέματα ξεσκόνιζαν τους δρόμους της πρωτεύουσας που έμοιαζε με μεγάλο χωριό και η θλιβερή ομοιότητα της τότε πολιτικής κατάστασης με την σημερινή καθιστούν την σειρά τόσο επίκαιρη όσο και μια από τις αγαπημένες μας.
          Μπορεί η λίστα με τις αγαπημένες μου, ιδιαίτερες σειρές να μην τελειώνει εδώ, ωστόσο θα ολοκληρώσω εδώ το αφιέρωμα αυτό και θα επανέλθω με άλλα θέματα!
          Τουλάχιστον, με τόση δόση αναφοράς σε άλλες εποχές, μακρινές, παλιές και ρομαντικές, καταλάβατε περίπου με ποια
blogger έχετε να κάνετε… Ξέρετε, με εκείνη που προτιμάει άλλες εποχές, όταν η τεχνολογία ήταν άγνωστη και η επικοινωνία στη σημερινή της μορφή αδιανόητη, που θα ήθελε να ζει σε εκείνες τις εποχές αλλά που, μια και ζει στο σήμερα, εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για να μεταφέρεται στο παρελθόν και να στέλνει και σε σας μια δόση νοσταλγίας…

Τσιακίρη Ειρήνη
28/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου