Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η Πρόβα του Νυφικού

           Συνεχίζω σήμερα με το αφιέρωμα μου στις αγαπημένες μου ελληνικές σειρές. Σήμερα θα σας μιλήσω για την Πρόβα του νυφικού, σειρά που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 την τηλεοπτική σεζόν 1995-96, τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ντόρας Γιαννακοπούλου.
Η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας του Μεσοπολέμου, για την ακρίβεια λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.  Στα 1939 η Αγγελική Δελλή είναι αρραβωνιασμένη με τον Απόστολο, συνέταιρο του αδερφού της και γόνο ευκατάστατης οικογένειας, όταν λαμβάνει ένα γράμμα που της λέει ότι ο αρραβωνιαστικός της έχει άλλη! Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο διοικητής της Ασφάλειας και προσωπικός φίλος του θείου της Αγγελικής.
           Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ο Πέτρος και ο υφιστάμενος του, Χριστόδουλος, ανακαλύπτουν ότι πράγματι ο Απόστολος έχει ερωμένη η οποία δεν είναι άλλη από την Όλγα, γυναίκα του συνεταίρου του και αδερφού της αρραβωνιαστικιάς του, Γιώργο! Και δεν είναι η μόνη! Ο Απόστολος διατηρεί ερωτική σχέση με την Ματίνα, την ιδιοκτήτρια του Καφέ Σαντάν της πόλης, που λειτουργεί στην πραγματικότητα ως οίκος ανοχής και σύντομα συνάπτει σχέση με την γυναίκα του νομάρχη, την γυναίκα του στρατηγού και την γραμματέα του! Όμως ο Πέτρος, μη θέλοντας να στεναχωρήσει την δεσποινίδα της Αναγεννήσεως, όπως την λέει ο Χριστόδουλος και είναι πράγματι όμορφη η Αγγελικούλα, «σαν πίνακας της Αναγεννήσεως», δεν της αποκαλύπτει την αλήθεια, της λέει ότι ο Απόστολος είναι άμεμπτος, αθώος και λευκός σαν περιστερά. Πράγμα για το οποίο μετανιώνει όταν η Αγγελική παντρεύεται τον Απόστολο και ο Πέτρος συνειδητοποιεί πόσο ερωτευμένος είναι μαζί της, πόσο την αγαπάει. Δεν θα της το πει όμως. Θα στέκεται πάντα δίπλα της, έμπιστος φίλος και παραστάτης όταν εκείνη θα γεννήσει την ώρα που οι Έλληνες παίρνουν την Κορυτσά, όταν η πόλη θα βομβαρδίζεται, όταν οι γερμανοί θα μπουν στην Αθήνα, όταν η Αγγελική θα μάθει ότι ο άντρας της είναι φίλος με τους κατακτητές και έχει μετατρέψει το συμβολαιογραφείο του πατέρα της και του αδερφού της σε τοκογλυφείο, στερώντας από τον κόσμο που πεινάει τις περιουσίες του για ένα κομμάτι ψωμί.
            Μόνο όταν η ίδια η Όλγα θα αποκαλύψει στην Αγγελική την αλήθεια για τον άντρα της, τότε θα πάρει το θάρρος ο Πέτρος να της αποκαλύψει πως μόνο για εκείνη ζει, πως μόνο εκείνη υπάρχει για αυτόν, πως εκείνη αγαπάει. Ο Πέτρος Μανιάς, που άλλοτε κυνηγούσε τους κομμουνιστές μετά από διαταγή του Μεταξά, τώρα, αγανακτισμένος με τους κατακτητές και στην προσπάθεια του να βοηθήσει την πατρίδα του, γίνεται μέλος της Αντίστασης! Όταν οι Αντιστασιακοί θα σκοτώσουν τον άντρα της Αγγελικής, τον οποίο εκείνη έχει εγκαταλείψει, για την προδοσία του, θα αποκαλύψει και εκείνη στον Πέτρο πόσο τον αγαπάει. Και εκείνος θα φύγει ευτυχισμένος για το βουνό με τους αντάρτες για να μην τον ανακαλύψουν και τον τιμωρήσουν για την ανατίναξη της γέφυρας στην οποία συμμετείχε. Και θα γυρίσει, όταν πια η Ελλάδα απελευθερωθεί για να ζήσει με την Αγγελικούλα του.
            Στη σειρά βλέπουμε παράλληλα την ιστορία της Ρηνούλας και του  Αλέξανδρου. Η Ρηνούλα ζει με την οικογένεια Δελλή από μωρό, τότε που την άφησε ο πατέρας της στην κυρία Αθηνά, την μάνα του Γιώργου και της Αγγελικής για αν πάει στον πόλεμο. Όταν θα μαθευτεί ότι η μητέρα της Ρηνούλας ήταν Εβραία και οι Γερμανοί θα κυνηγάνε τους Εβραίους, θα τη φυγαδεύσει ο Πέτρος στη θεία του, που ζει μακριά. Η Ρηνούλα έχει σχέση με τον Αλέξανδρο που είναι γιατρός, σχέση την οποία δεν αποδέχεται η μητέρα του, η κυρία Καλλιόπη, μια και θεωρεί αδιανόητο να παντρευτεί ο γιος της την «ψυχοκόρη των Δελλήδων» και τελικά τον πείθει να παντρευτεί την Λένα Ιακωβίδου. Όταν ο γιος της γυρίζει από το μέτωπο με ένα χέρι, κλείνεται στο σπίτι και αρνείται να επιστρέψει στη δουλειά, η κυρία Καλλιόπη καταλαβαίνει τι τραγικό λάθος έκανε. Σύντομα η Λένα θα καταλάβει ότι ο άντρας της θα αγαπάει πάντα μια άλλη και θα τον αφήσει ελεύθερο να ζήσει με την Ρηνούλα, όταν εκείνη σταματήσει πια να κρύβεται από τους Γερμανούς.
            Η Όλγα θα χάσει το παιδί της από διφθερίτιδα όταν ο Γιώργος δεν θα έχει γυρίσει ακόμα από τον πόλεμο. Αργότερα, μετανιωμένη για τα λάθη της θα πει την αλήθεια στην Αγγελική, θα της αποκαλύψει ότι το μωρό που πέθανε δεν ήταν του Γιώργου αλλά του Απόστολου και θα ανέβει στο βουνό με τους αντάρτες και τον άντρα της, που είναι μέλος της Αντίστασης.
            Η ιστορία της Ματίνας που σκοτώνεται από έναν Έλληνα, πρώην αξιωματικό της Ασφάλειας και τώρα συνεργάτη των Γερμανών, της Αντιγόνης, της γραμματέας του Απόστολου, που μένει έγκυος από το αφεντικό της, της Ευανθούλας, φίλη και γειτονοπούλα της Αγγελικής και της Ρηνούλας που εξαφανίζεται «λες και αναλήφθηκε στους ουρανούς» και του Λάμπρου του δασκάλου, συναδέλφου της Ρηνούλας που οι αρχές τον στέλνουν εξορία επειδή ήταν κομμουνιστής είναι οι ιστορίες που δημιουργούν το ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας μας.
            Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του Πέτρου Μανιά, η Αλεξανδριανή Σικελιανού στον ρόλο της Αγγελικούλας, η Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Ρηνούλας, ο Αντώνης Αγγελόπουλος στο ρόλο του θείου Οδυσσέα, η Πέμυ Ζούνη, ο Δημήτρης Τζουμάκης, η Άντζελα Γκερέκου, ο Νίκος Γεωργάκης και πλήθος άλλων ηθοποιών μεταφέρουν μπροστά στα μάτια μας το μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου που όταν το διάβασα δεν μου έκανε καμιά εντύπωση αλλά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς ήξερα ότι θα ήταν μια από τις αγαπημένες μου.
            Η Αλέκα Παΐζη στο ρόλο της γιαγιάς-αφηγήτριας, που ποτέ δεν μαθαίνουμε ποια ακριβώς είναι και αν είχε σχέση με την ιστορία μας  κλέβει την παράσταση με τους χαρακτηρισμούς της για τον Απόστολο! Τον αποκαλεί «κάθαρμα», «καθίκι», «σαβουρογάμη» και αναφέρεται σε αυτόν, αποκαλώντας τον, ειρωνικά πάντα, «Ο κύριος Πετρόπουλος!»
            Μια σειρά που μας διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής και που μας θυμίζει ότι πάντα ο καθένας τιμωρείται όπως του αξίζει, πάντα η αλήθεια αποκαλύπτεται όσο και για όποιον λόγο και αν θέλουμε να την κρύψουμε και ότι πάντα η αληθινή αγάπη κερδίζει… 


Τσιακίρη Ειρήνη
24/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου