Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Δεκαπενταύγουστος

          15 Αυγούστου και σήμερα και γιορτάζει η Παναγία μας και μαζί της όλη η Ελλάδα. Παναγία Σουμελά, Φανερωμένη, Ευαγγελίστρια, Κερά, Εκατονταπυλιανή, Αχειροποιήτου, Δέξια, όπως και αν την λένε, είναι μία και γιορτάζει σήμερα, την ημέρα της Κοιμήσεως της. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μια εκκλησία, ένα χωριό φέρει το όνομα της. Γεμάτη η χώρα μας από πανηγύρια. 
          Μαζί με την Παναγία, γιορτάζει όλη η Ελλάδα, κάθε σπιτικό. Ένας Παναγιώτης, μια  Παναγιώτα, μια Μαρία, μια Δέσποινα θα υπάρχει σε κάθε σπίτι και παρ΄όλη τη ζέστη του χωριού- ή και εξαιτίας της- βρίσκουμε ευκαιρία να ξεχυθούμε έξω, στις παραλίες, στα σπίτια, να ανάψουμε φούρνους και ψησταριές, να φάμε, να πιούμε, να βάλουμε φωτιά στις γραμμές του ΟΤΕ και να βρεθούμε κοντά στους αγαπημένους μας!
Δυστυχώς, η ελληνική ιστορία συνδέεται και με ένα δυσάρεστο γεγονός που έλαβε χώρα σε ένα από τα ωραιότερα νησιά μας πριν 72 χρόνια. Ο τορπιλισμός της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου του 1940 από ιταλικό υποβρύχιο-όπως αποδείχτηκε αργότερα- σήμανε την αρχή των εξελίξεων που ακολούθησαν. Η πανηγυρική λειτουργία μετατρέπεται σε θρήνο καθώς το αντιτορπιλικό «Έλλη» βυθίζεται στο λιμάνι.

Η Ακρόπολις της 17ης Αυγούστου είχε το θέμα στην πρώτη της σελίδα:Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από τη σειρά «Η Πρόβα του Νυφικού» που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 την τηλεοπτική σεζόν 1995-1996. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν εκείνη η μέρα για τους Έλληνες….Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως η μέρα αυτή, εκτός από μέρα γιορτής και αργίας, είναι και μέρα μνήμης.
Και βέβαια ας ευχηθούμε στους εορτάζοντες μέσα από την καρδιά μας Χρόνια Πολλά με Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Χαρά, Γέλιο, Αρμονία και κάθε επαγγελματική και προσωπική Επιτυχία!! 


Τσιακίρη Ειρήνη
15/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου