Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Που ΄σαι Αθηνά να ακούσεις!!!


           Σε αναταραχή και ανησυχία βρίσκεται όλος ο φοιτητικός κόσμος τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της σύλληψης μιας ιδιοφυούς ιδέας του υπουργού που την ονόμασε «Σχέδιο Αθηνά» για να τονίσει ακριβώς τι σοφία κρύβει μέσα της! Ας μην προβάλλεται όσο οι ιταλικές εκλογές από τα ελληνικά ΜΜΕ, εγώ σήμερα γι’ αυτό θα σας πω ή καλύτερα για ένα κομμάτι του. Για την απαράδεκτη μεταφορά των ΤΕΙ.
          Αρχικά θα αναφερθώ στα ΤΕΙ της Σίνδου. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλά είναι τα πλησιέστερα σε μένα. Θέλουν λοιπόν να πάρουν ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ από τη Σίνδο και να τα στείλουν στις Σέρρες γιατί…. Ωχ, γιατί;; Ή δεν είμαι ενημερωμένη ή δεν έχω καταλάβει το λόγο. Μάλλον το δεύτερο. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν είναι λογικό. Δεν στέκει βρε παιδί μου. Δεν μπορείς άνθρωπε μου να παίρνεις τους φοιτητές και να τους στέλνεις αλλού. Είναι απαράδεκτο, είναι παράλογο, είναι έγκλημα.
          Φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη έδωσαν εξετάσεις-εκείνη την εξαντλητική και ανούσια διαδικασία των πανελληνίων- για να περάσουν στην πόλη τους  και να σπουδάσουν γιατί απλά οι γονείς τους δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι κάπου αλλού! Τώρα που εσείς κύριοι στέλνετε τα ΤΕΙ αυτά στις Σέρρες αναρωτιέστε πόσοι φοιτητές μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους και να πάνε εκεί; Και, αναρωτιέστε ακόμα τι θα κάνουν όσοι δεν μπορούν να πάνε;
          Δεν είναι ρητορικά τα ερωτήματα, υπάρχει απάντηση. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αφήσουν τα σπίτια τους και να μείνουν αλλού. Και πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να τους ακολουθήσουν. Και θα αφήσουν τις σπουδές τους. Και αυτό έχει όνομα. Και ονομάζεται «σχολική διαρροή». Και σημαίνει ότι μαθητές εγκαταλείπουν την εκπαίδευση ή ορθότερα τους αναγκάζουν να την εγκαταλείψουν. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σχολική αποτυχία. Για την οποία-μα τι έκπληξη για σας!-όχι, δεν φταίνε οι μαθητές ή οι φοιτητές εν προκειμένω.
          Όλοι οι φοιτητές έδωσαν εξετάσεις για να περάσουν στη σχολή και να σπουδάσουν ένα αντικείμενο. Ένα συγκεκριμένο. Δεν καταλαβαίνω ποιος σας είπε, ιδιοφυείς κύριοι κυβερνώντες ότι μπορείτε εσείς να αποφασίζετε τι πτυχίο θα πάρουν τελικά αυτοί οι φοιτητές που άλλο πράγμα ήθελαν να κάνουν και άλλο τους αναγκάζετε να κάνουν.
          Και δεν καταλαβαίνω ακόμα ποιο είναι το νόημα του να πάρετε τόσους φοιτητές από το ένα μέρος και να τους πάτε σε κάποιες άλλες εγκαταστάσεις μαζί με άλλους τόσους φοιτητές. Και να τους στριμώξετε σε κάποια κτίρια, αφήνοντας κάποια άλλα άδεια και αχρησιμοποίητα και να τα καταστήσετε άχρηστα. Τι λογική είναι αυτή;
          Εκείνο που σίγουρα καταλαβαίνω είναι ότι αν όλα αυτά γίνονται για να κάνετε και καλά οικονομία, για να εξοικονομήσετε χρήματα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, που τους λέμε και τους ξαναλέμε, και ας ξέρουμε πως δεν ακούγονται γιατί δεν σας συμφέρει να ακουστούν. Κόψτε από τους δικούς σας μισθούς, από τις δικές σας απολαβές, ένα μικρό κομμάτι, που ούτε καν θα καταλάβετε την διαφορά του αν αρχίσετε αν ζείτε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι και όχι σαν Κροίσοι και βάλτε τα στα κρατικά ταμεία ή όπου αλλού θα βάζατε τα χρήματα που δήθεν θα εξοικονομούσατε από τα Πανεπιστήμια. Όχι μόνο φτάνουν, περισσεύουν κιόλας.
          Αλλά υποψιάζομαι ότι το κίνητρο σας δεν είναι μόνο αυτό, είναι κι άλλα. Που είναι μια μεγάλη ιστορία και θα την πούμε μια άλλη φορά. 

Τσιακίρη Ειρήνη
26/2/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου