Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Άντε και του χρόνου!


Γεια σας, γεια σας! Τι μου κάνετε; Ελπίζω όλοι να είστε καλά και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Εγώ πάλι σκέφτομαι και είπα να σας τα πω.
                Αύριο είναι λέει του Αγίου Βαλεντίνου. Συμφωνώ ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι εμπορική γιορτή, για να πουλάνε τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία, τα μαγαζιά με είδη δώρων και λοιπά συναφή καταστήματα. Φέτος πραγματικά εύχομαι σε όλους αυτούς τους έμπορους να βγάλουν κάτι.  Όχι τίποτα άλλο, με τέτοια κατάσταση έξω, μακάρι η αγορά να κινηθεί έστω για μία μέρα, έστω γι’ αυτό το λόγο. Αν και αυτό δεν είναι λύση. Είναι λοιπόν μια εμπορική γιορτή, η σημασία της ως γιορτή της εκκλησίας μοιάζει να έχει ξεχασθεί, λίγοι τη θυμούνται…  (έτσι, μήπως θέλετε να την θυμηθείτε ή να την μάθετε:  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=191710&catid=10). Ώρες ώρες μοιάζει η καραμέλα «είναι εμπορική γιορτή» να είναι απλά παρηγοριά στον άρρωστο, ε, στον μόνο ήθελα να πω.
                Δυο-τρία χρόνια τώρα, τέτοια μέρα μια παλιά συμμαθήτρια με λέει «Άντε και του χρόνου διπλή. Και να ξέρεις, είμαι γουρλού. Πιάνουν οι ευχές μου». Ή είναι τόσο γουρλού όσο ο…-ε, ξέρετε  τώρα ποιος, μην λέμε ονόματα- ή εννοεί στα κιλά.
                Ξέρετε κάτι, θα πω το χιλιοειπωμένο «Οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα». Και θα το πω γιατί το πιστεύω. Όποιος είναι ερωτευμένος δεν περιμένει μια μέρα τον χρόνο να το πει ή να τα δείξει. Και αν περιμένει, τότε δεν είναι ερωτευμένος.
                Και όλοι και όλες εμείς που ξυπνάμε το πρωί και καταριόμαστε την μέρα που ξημέρωσε γιατί άλλη μια χρονιά είμαστε μόνοι και μόνες, δεν μας πειράζει η σημερινή μέρα. Μας πειράζουν πολύ περισσότερο οι υπόλοιπες 364. Αλλά ούτε αυτή είναι λύση, να μιζεριάζουμε και να στενοχωριόμαστε.
                Καλύτερα δεν είναι να χαιρόμαστε αυτό που έχουμε; Αν περπατάτε έξω και βλέπετε μόνο ευτυχισμένα ζευγάρια και αναρωτιέστε γιατί όλοι να είναι ζευγάρια και εσείς όχι, θυμηθείτε το εξής: Όταν είσαι μόνος, βλέπεις παντού ευτυχισμένα ζευγάρια. Όταν είσαι ζευγάρι, βλέπεις παντού ευτυχισμένους μόνους. Το να θεωρείς πάντα καλό αυτό που δεν είσαι, το να θες αυτό που δεν έχεις, το να ζηλεύεις αυτούς που είναι ότι δεν είσαι εσύ ένα αποτέλεσμα έχει: Να μην είσαι ποτέ ικανοποιημένος με το παρόν, να μην χαίρεσαι αυτό που ζεις.
                Άρα λοιπόν, εσείς που είστε ερωτευμένοι, χαρείτε το. Βγείτε έξω, γιορτάστε. Αλλά μην επαναπαύεστε στην μέρα αυτή. Κάθε μέρα να γιορτάζετε, κάθε μέρα να δείχνετε ότι αισθάνεστε. Εσείς που δεν είστε, δεν πειράζει. Χαρείτε και εσείς, βγείτε με τους φίλους σας ή χαρείτε την μοναξιά σας, ευχαριστηθείτε αυτό που έχετε για αν είστε χορτασμένοι και να μην το νοσταλγείτε όταν δεν θα το έχετε. Για σας που αγαπάτε, δεν χρειάζεται αν σας πω τίποτα. Και ξέρετε να το δείχνετε κάθε μέρα και δεν επιθυμείτε τίποτα διαφορετικό από αυτό!
                Και όσο για την συγγραφέα, είμαι σίγουρη πως ότι και να κάνω θα περάσω καλά! Ξεκινώντας με ένα υπέροχο μάθημα στη σχολή, με έναν αγαπημένο καθηγητή, και στη συνέχεια… βλέπουμε! Όχι σας το λέω να μην το έχετε άγχος! 

Τσιακίρη Ειρήνη
13/2/2013

1 σχόλιο: